Ιωάννα Αν.

Ποιες οι χρήσεις του ανασυνδυασμένου DNA;
Η απομόνωση των περιοριστικών ενδονουκλεασών, ενζύμων που κόβουν το DNA σε κομμάτια με συγκεκριμένη αλληλουχία βάσεων, καθώς και ειδικών φορέων που μεταφέρουν DNA από κύτταρο σε κύτταρο, επέτρεψε την ανάπτυξη της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA και έδωσε στον άνθρωπο την ικανότητα όχι μόνο να ερευνά, αλλά να επεμβαίνει και να τροποποιεί το γενετικό υλικό των οργανισμών

Στην γεωργία και στην κτηνοτροφία το ανασυνδυασμένο DNA χρησιμοποιείται για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα η ανθεκτικότητα σε κάποιο παράσιτο.

Όσον αφορά την ιατρική το χρησιμοποιούμε για την παραγωγή αντιβιοτικών, εμβολίων ,ή θεραπευτικών ορμονών όπως η ινσουλίνη. Επιπρόσθετα ,πριν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA, οι περισσότερες πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών, ήταν διαθέσιμες σε πολύ μικρές ποσότητες, η παραγωγή τους ήταν πολύ ακριβή και συχνά η βιολογική δράση τους δεν ήταν πλήρως κατανοητή.

Στον τομέα της ανθρωπολογίας τοανασυνδυασμένο DNA χρησιμοποιείται για την κατανόηση των μυστηρίων της εξέλιξης της ζωής πάνω στον πλανήτη.

Τέλος το ανασυνδυασμένο DNA χρησιμοποιείται στην βιομηχανία στον καθαρισμό βιομηχανικών αποβλήτων και οικιστικών λυμάτων, στον βιολογικό καθαρισμό νερού, στη διάσπαση πετρελαιοκηλίδων κ.ά.

Πως προέκυψε η Dolly;
Οι πρώτες προσπάθειες κλωνοποίησης αμφίβιων οργανισμών είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του ’60. Ωστόσο η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια έγινε το 1996 όπου οι επιστήμονες του ινστιτούτου Roselin της Σκωτίας ανακοίνωσαν την γέννηση της Dolly.Συγκεκριμένα ,η Dolly προέκυψε από την απομάκρυνση του πυρήνα του ωαρίου ενός πρόβατου και την αντικατάστασή του με τον πυρήνα ενός κυττάρου του μαστικού αδένα ενός άλλου ενήλικου ατόμου.

Ποιες οι επόμενες κλωνοποιήσεις οργανισμών;
Στις μέρες μας ο κατάλογος των ειδών που έχουν κλωνοποιηθεί ή είναι υπό κλωνοποίηση εμπλουτίζεται συνεχώς. Ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας των πειραμάτων κλωνοποίησης δεν ξεπερνά το 5%, ενώ πολλοί από τους οργανισμούς που γεννιούνται με τη συγκεκριμένη μέθοδο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (πρόωρη γήρανση, καρκίνους, καρδιοπάθειες, προβλήματα στους πνεύμονες, δυσλειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος κ.ά.) και πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία.

Οι εργασίες μας 2016-2017


Δημοφιλείς εργασίες


Οι εργασίες μας 2015-2016

2015-16

Οι εργασίες μας 2014-2015

2014-15

Οι εργασίες μας 2013-2014

2013-14

Οι εργασίες μας 2012-2013

2012-13

Οι σελίδες μας


Θεατές

MarcusBergMarcusBerg
GBASGBAS
billman2billman2
forgivenforgiven
claireMakclaireMak
PetranthemanPetrantheman
EgwEgw
ORIGINAL21ORIGINAL21
billpitsbillpits
mpampis tanaliasmpampis tanalias
hi im jimmyhi im jimmy
truepanostruepanos
maurigata2maurigata2
nicktronnicktron
Heisenberg_The_CookHeisenberg_The_Cook
RominaPowerRominaPower
TheodpanTheodpan
to gatoskuloto gatoskulo
giota98smile giota98smile
Kwnna PanKwnna Pan

... and more

Watch: site | category | page

Ετικέτες σελίδων


Κοινωνικά δίκτυα

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License