Άτλας

Μέλη


Υποθέματα-Ερευνητικά Ερωτήματα


Η Εργασία της ομάδας μας

Χοληστερόλη και προβλήματα υγείας

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Η χοληστερόλη είναι κηρώδης ουσία (στερόλη) που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος και στο πλάσμα του αίματος .
Λειτουργίες της :
• Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες ( για την διατήρησή τους και συμβάλλει σ τον σχηματισμό υγειών κυττάρων )
• ‘Εχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου
• Βοηθάει τον οργανισμό στην προστασία του και στον σχηματισμό των νευρώνων
• Βοηθάει στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων
• Χρησιμεύει ως πρώτη ύλη στην παρασκευή της προβιταμίνης D3 και τον σχηματισμό ορμονών.
• Η χοληστερόλη δεσμεύεται με πρωτεϊνες και σχηματίζει μεγαλομόρια, τις λιποπρωτεϊνες.

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης :
• Η LDL (“κακή” χοληστερόλη ) η οποία είναι η χοληστερόλη που είναι ενσωματωμένη σε βλαβερές λιποπρωτεϊνες και βρίσκεται στο κρέας , στα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα , στα αλλαντικά , στις επεξεργασμένες τροφές , σε έτοιμες τροφές (junk food) κτ.λ.π. Η LDL εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, στενεύοντας τον αυλό τους. Έτσι πυροδοτείται η διαδικασία της αθηροσκλήρυνσης, με αποτέλεσμα να στενεύει ο αυλός των αγγείων.
• Η HDL (“καλή” χοληστερόλη) η οποία κάνει την ακριβώς αντίθετη δουλειά : δηλαδή παίρνει την χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αγγείων και την μεταφέρει στο ήπαρ ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Είναι δηλαδή ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού για τον περιορισμό της αυτής της διαδικασίας φθοράς των αγγείων. Βρίσκεται σε αφθονία στους ωμούς ξηρούς καρπούς , στα φρούτα , στα όσπρια ,και στα λαχανικά .
Παρά τις ευεργετικές και απαραίτητες λειτουργίες της, σε αυξημένα επίπεδα (υπερχοληστερολαιμία) η χοληστερόλη είναι επιβλαβής. Επειδή είναι λιπίδιο δεν διαλύεται στο αίμα αλλά κυκλοφορεί σε αυτό ως αδιάλυτα κομμάτια. Επίσης με άγνωστο ως τώρα μηχανισμό, εναποτίθεται κάτω από το επιθήλιο των αρτηριών και πυροδοτείται η διαδικασία της αθηροσκλήρυνσης . Η υψηλή τιμή της αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου που προκαλεί την καρδιακή προσβολή καθώς και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ρωτήθηκαν ιατροί της περιοχής μας οι οποίοι όχι μόνο επιβεβαίωσαν τα παραπάνω αλλά πρόσθεσαν τα εξής:
• Η κυρία Κατσάκου Δήμητρα (παθολόγος) μας τόνισε ότι αν η LDL συγκεντρωθεί σε αγγεία των κάτω άκρων προκαλεί το λεγόμενο σύνδρομο Lerishe με διαλείπουσα χωλότητα, ερυθρότητα και εκζέματα των κάτω άκρων λόγω κακής αιμάτωσης.
• Η κυρία Καρφοπούλου Αναστασία (χειρουργός οφθαλμίατρος) ανέφερε περιστατικά εμβολής της οφθαλμικής αρτηρίας που προκαλούνται από κρυστάλλους χοληστερόλης, με επακόλουθο πλήρη τύφλωση.
• Η κυρία Αργυρού Μαρία Παρασκευή (ενδοκρινολόγος) μας ανέφερε ορμονικά προβλήματα σε ασθενής με υπερχοληστερολαιμία.
• Ο κύριος Γκουντινάκης Αλέξανδρος (καρδιολόγος) μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω με τη δυσάρεστη αναφορά του αυξημένου ποσοστού εμφραγμάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών λόγω υπερχοληστερολαιμίας, καθώς και του αυξημένου αριθμού αγγειοπλαστικών (stend) που γίνονται για τον ίδιο λόγο.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η χοληστερόλη και ιδιαίτερα η LDL, πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από 200mgr/dl και 100mgr/dl) αντίστοιχα. Αντίθετα η HDL πρέπει να ανέρχεται σε τιμές άνω των 50 mgr/dl. Στην διατήρηση αυτών των τιμών συμβάλλουν τα εξής:
• Ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά, όσπρια, γιαούρτι και γάλα χαμηλών λιπαρών, ψάρι (πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως π.χ. σολωμός, σαρδέλλες, σκουμπρί), ωμοί ξηροί καρποί και κυρίως καρύδια κι αμύγδαλα, ψωμί ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. Το μαγείρεμα των τροφών αυτών πρέπει να γίνεται υγειινό και να αποφεύγονται τα τηγανητά. Το κόκκινο κρέας, οι σάλτσες, τα αυγά, το βούτυρο και κυρίως το έτοιμο φαγητό πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο.
• Σωματική άσκηση αερόβια κατά προτίμηση, (κολύμβηση, περπάτημα, ποδηλασία κλπ), η οποία διατηρεί το σωματικό βάρος σε χαμηλά επίπεδα, αλλά επιπλέον διατηρεί τα αγγεία του οργανισμού σε καλή κατάσταση.
• Αποφυγή καπνίσματος ή διακοπή του στους ήδη καπνιστές.
• Απώλεια βάρους (για παχύσαρκα άτομα).

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της χοληστερόλης γίνεται με σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των στατίνων. Δυστυχώς ο δυτικός τρόπος ζωής με την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή έχει αναγκάσει πολλούς πάσχοντες από υπερχοληστερολαιμία να καταφύγουν σε αυτή την λύση. Τα φάρμακα όμως αυτά δεν είναι πανάκεια, μια και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ηπατικές βλάβες αφού η οδός απέκκρισής τους είναι το ήπαρ. Τα άτομα αυτά πρέπει να ελέγχουν συχνά την ηπατική τους λειτουργία. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο πιο σωστός τρόπος είναι η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.

4. Αναστάσης Γ.

9. Γεώργιος Κ.

10. Βασίλειος Κ.

18. Δημήτριος Κ.


Εργασίες ανά ομάδα

Ομάδα Γ

8 Ομάδες-Ρόλοι 2 25 Jan 2016 14:55 2016-ΦΕΒ-25, 23:59
7 Γνωριμία-Εξοικείωση 2 25 Jan 2016 14:33 2016-ΦΕΒ-25, 23:59

Θέματα εργασιών

Θέμα εργασίας Ανάθεση Κατάσταση Προτεραιότητα Δημιουργία Ολοκλήρωση Υπεύθυνος
8 Ομάδες-Ρόλοι 2 b1t1 b1t2 b1t3 b1t4 b1t5 b2t1 b2t2 b2t3 b2t4 b2t5 b2t6 b3t1 b3t2 b3t3 b3t4 Open Κοινή 25 Jan 2016 14:55 2016-ΦΕΒ-25, 23:59 billpitsbillpits
7 Γνωριμία-Εξοικείωση 2 b1t1 b1t2 b1t3 b1t4 b1t5 b2t1 b2t2 b2t3 b2t4 b2t5 b2t6 b3t1 b3t2 b3t3 b3t4 Open Κοινή 25 Jan 2016 14:33 2016-ΦΕΒ-25, 23:59 billpitsbillpits

Κανόνες Συμπεριφοράς-Βαθμολογία

Οι εργασίες μας 2014-2015


Δημοφιλείς εργασίες 2014-15


Θεατές

MarcusBergMarcusBerg
GBASGBAS
billman2billman2
forgivenforgiven
claireMakclaireMak
PetranthemanPetrantheman
EgwEgw
ORIGINAL21ORIGINAL21
billpitsbillpits
mpampis tanaliasmpampis tanalias
hi im jimmyhi im jimmy
truepanostruepanos
maurigata2maurigata2
nicktronnicktron
Heisenberg_The_CookHeisenberg_The_Cook
RominaPowerRominaPower
TheodpanTheodpan
to gatoskuloto gatoskulo
giota98smile giota98smile
Kwnna PanKwnna Pan

... and more

Watch: site | category | page

Ετικέτες σελίδων


It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.

It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.

It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.


Κοινωνικά δίκτυα

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License