Στυλάτοι

Μέλη


Υποθέματα-Ερευνητικά Ερωτήματα


Η Εργασία της ομάδας μας

Υγιεινό φαγητό κατασκηνωτών

Στην ομάδα των λιπών και ελαίων ανήκουν:
-Τα λιπίδια φυτικής προέλευσης :ελαιόλαδο ελιές σπορέλαια (π.χ. καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο) φυτικές μαργαρίνες (για επάλειψη) μαγειρικά λίπη (για το μαγείρεμα)
-Τα λιπίδια ζωικής προέλευσης: βούτυρο
-Μαγειρικά λίπη τα οποία αποτελούνται είτε από λιπίδια φυτικής προέλευσης είτε από μίγμα λιπιδίων φυτικής και ζωικής προέλευσης
Μαγιονέζα και σάλτσες για σαλάτες με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων
Ξηροί καρποί.
Στην ομάδα των λιπών και ελαίων ανήκει επίσης και:
Το αβοκάντο
-Περιέχει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.
-Έχει ψηλή θερμιδική αξία (9 Kcal/gr).
-Περιέχει λιπαρά οξέα, μερικά από τα οποία είναι απαραίτητα.

Πιο συγκεκριμένα, τα λιπίδια παρέχουν υπερδιπλάσιες θερμίδες από αυτές που περιέχουν τα άλλα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες και πρωτεΐνες).
Αυτό σημαίνει ότι θα παχύνουμε ευκολότερα εάν τρώμε συστηματικά λιπαρές τροφές σε μεγαλύτερες ποσότητες
Επειδή λοιπόν τα λίπη και τα έλαια έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και κρύβουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, έχουν αποκτήσει «κακή φήμη», παρόλο που τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν δείχνουν πόσο σημαντική τροφή είναι.
Μην ξεχνάμε όμως ότι οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώσουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας (δηλαδή θερμίδων) από εκείνες που χρειαζόμαστε, θα προκαλέσει αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Επίσης, τα λιπίδια ανήκουν στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές από αυτή την ομάδα τροφίμων, με πρώτη προτίμηση το ελαιόλαδο και δεύτερη τους ξηρούς καρπούς.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα λιπίδια φυτικής προέλευσης αποτελούνται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία επιδρούν θετικά στην υγεία μας.
Αντίθετα, τα λιπίδια ζωικής προέλευσης είναι ανεπιθύμητα, επειδή αποτελούνται από κορεσμένα λιπαρά οξέα, υπεύθυνα για τις ασθένειες των αγγείων και της καρδιάς, ενώ ανεβάζουν και τη χοληστερόλη στο αίμα μας.
Ανάλογα με το είδος του λιπαρού οξέος που περιέχει το τρόφιμο που καταναλώνουμε λοιπόν, μπορούμε να προστατέψουμε ή αντίθετα να εκθέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.

Τα επιθυμητά ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγρά, χωρίζονται σε:
Πολυακόρεστα που περιέχονται στα σπορέλαια, όπως καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, και στα παχιά ψάρια.
Μονοακόρεστα, που περιέχονται κυρίως στο ελαιόλαδο, στις ελιές και σε αρκετούς ξηρούς καρπούς. Επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στη χοληστερόλη και επειδή το ελαιόλαδο περιέχει εκτός από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες , θεωρείται το λιπίδιο εκείνο το οποίο πρέπει να προτιμάμε στη διατροφή μας
.Αντίθετα, συστήνεται να περιορίζουμε τα κορεσμένα λιπίδια, τα οποία έχουν στερεά μορφή και τα συναντάμε είτε στις τροφές ζωικής προέλευσης, όπως βούτυρο, τυρί, παχύ κρέας και αλλαντικά, είτε στη μαργαρίνη.

Έχει δειχθεί επιστημονικά ότι τα φυτικά λάδια, και κυρίως το ελαιόλαδο, είναι πολύ πιο υγιεινά από τα ζωικά λιπαρά λόγω της απουσίας χοληστερόλης. Ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα που παρουσιάζεται από την χοληστερόλη είναι η εναπόθεση της στα αγγεία, μαζί και με άλλες χημικές ουσίες. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση. Αυτή έχει σαν αποτέλεσμα λόγω της εναπόθεσης χοληστερόλης την ελάττωση τις διατομής των αγγείων και την μείωση τελικά της ροής του αίματος ή και την οριστική διακοπή της ροής του. Τα φαινόμενο αυτό έχει πολλαπλές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως ο εκφυλισμός των ιστών ή και ο θάνατος τους λόγω της μειωμένης ροής του αίματος και κατά συνέπεια της μείωσης της παροχής σε οξυγόνο. Η αντικατάσταση στην δίαιτα των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα έχει δείξει ότι συσχετίζεται με μείωση της LDL-χοληστερόλη(λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) λόγω του συσχετισμού της με τον σχηματισμό της αρτηριοσκλήρυνσης και της καρδιοαγγειακής νόσου. Αυξάνουν την συγκέντρωση της λιποπρωτεΐνης που σχετίζεται με την χοληστερόλη στο αίμα ή και LDL-χοληστερόλη, γνωστή και σαν ‘’κακή χοληστερόλη’’ που συσχετίζεται άμεσα με την αρτηριοσκλήρυνση και την καρδιοαγγειακή νόσο. Έτσι η κατανάλωση τους έχει συσχετισθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα την στεφανιαία νόσο. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά τα ακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα είναι πολύ πιο υγιεινά και συμβάλλουν στην καλή υγεία και τον περιορισμό των νοσημάτων που προέρχονται από την κακή διατροφή. Έχει βρεθεί ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά στα οποία είναι πλούσιο το ελαιόλαδο αλλά και τα πολυακόρεστα λιπαρά, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τους δείκτες της καρδιαγγειακής νόσου όπως η χοληστερόλη του αίματος και η ‘’κακή’’ LDL.Επίσης στο ελαιόλαδο απαντώνται αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα αγγεία του οργανισμού μας, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτένια (συμπεριλαμβανόμενης της Βιταμίνης Α) και οι τοκοφερόλες, όπως η Βιταμίνη Ε. Κατά συνέπεια η χρήση του ελαιολάδου είναι προτιμότερη από τα ζωικά λιπαρά


Εργασίες ανά ομάδα

Ομάδα Δ

8 Ομάδες-Ρόλοι 2 25 Jan 2016 14:55 2016-ΦΕΒ-25, 23:59
7 Γνωριμία-Εξοικείωση 2 25 Jan 2016 14:33 2016-ΦΕΒ-25, 23:59

Θέματα εργασιών

Θέμα εργασίας Ανάθεση Κατάσταση Προτεραιότητα Δημιουργία Ολοκλήρωση Υπεύθυνος
8 Ομάδες-Ρόλοι 2 b1t1 b1t2 b1t3 b1t4 b1t5 b2t1 b2t2 b2t3 b2t4 b2t5 b2t6 b3t1 b3t2 b3t3 b3t4 Open Κοινή 25 Jan 2016 14:55 2016-ΦΕΒ-25, 23:59 billpitsbillpits
7 Γνωριμία-Εξοικείωση 2 b1t1 b1t2 b1t3 b1t4 b1t5 b2t1 b2t2 b2t3 b2t4 b2t5 b2t6 b3t1 b3t2 b3t3 b3t4 Open Κοινή 25 Jan 2016 14:33 2016-ΦΕΒ-25, 23:59 billpitsbillpits

Κανόνες Συμπεριφοράς-Βαθμολογία

Οι εργασίες μας 2014-2015


Δημοφιλείς εργασίες 2014-15


Θεατές

MarcusBergMarcusBerg
GBASGBAS
billman2billman2
forgivenforgiven
claireMakclaireMak
PetranthemanPetrantheman
EgwEgw
ORIGINAL21ORIGINAL21
billpitsbillpits
mpampis tanaliasmpampis tanalias
hi im jimmyhi im jimmy
truepanostruepanos
maurigata2maurigata2
nicktronnicktron
Heisenberg_The_CookHeisenberg_The_Cook
RominaPowerRominaPower
TheodpanTheodpan
to gatoskuloto gatoskulo
giota98smile giota98smile
Kwnna PanKwnna Pan

... and more

Watch: site | category | page

Ετικέτες σελίδων


It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.

It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.

It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.


Κοινωνικά δίκτυα

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License