ΜαύρεςΓάτες

«« Coven

Μέλη


Υποθέματα-Ερευνητικά Ερωτήματα


Η Εργασία της ομάδας μας

Κυτταρίνη

Διερευνήστε το ρόλο της κυτταρίνης ως συστατικού των τροφών στον ανθρώπινο οργανισμό , λαμβάνοντας υπόψη ότι δε διασπάται κατά την πέψη .
Η κυτταρίνη είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Αποτελείται από περισσότερα από 10.000 μόρια γλυκόζης, που ενώνονται και σχηματίζουν ευθείες αλυσίδες.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η πιο διαδεδομένη οργανική ένωση στον κόσμο. Είναι δομικός πολυσακχαρίτης των φυτών , καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων. Οι μακρές αλυσίδες του συνδέονται με δεσμούς υδρογόνου. Έτσι σχηματίζονται δέσμες που διαπλέκονται σε ισχυρότατα πλέγματα. Μόνο μερικοί μικροοργανισμοί διαθέτουν το κατάλληλο ένζυμο για την υδρόλυση του. Ορισμένοι από αυτούς συμβιώνουν φυσιολογικά στο πεπτικό σύστημα φυτοφάγων ζώων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πέπτουν την κυτταρίνη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ
Ορισμένοι οργανισμοί, κυρίως φυτά και ζώα, διαθέτουν το κατάλληλο ένζυμο στο πεπτικό τους σύστημα για την υδρόλυσή της, έτσι ώστε να μπορούν να πέπτουν την κυτταρίνη. Επίσης η κυτταρίνη, αν και σχεδόν άπεπτη από τον οργανισμό, έχει μεγάλη σημασία για το μηχανισμό της πέψης. Προωθεί την περισταλτική κίνηση των εντέρων και συμβάλλει στον καθαρισμό και την αφόδευσή τους. Η κυτταρίνη βοηθάει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και παίζει ρόλο στην εξομάλυνση του μεταβολισμού της χοληστερίνης. Τώρα τελευταία, η προσοχή στρέφεται στο ρόλο, που έχουν για την πρό¬ληψη ορισμένων σύγχρονων ασθενειών οι λεγόμενες φυτικές ίνες, όπου ανήκει και η κυτταρίνη.
Αποτελείται από μόρια D-γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους με β-γλυκοζιτικό δεσμό, ο οποίος σχηματίζεται μεταξύ του ημιακεταλικού υδροξυλίου του ενός μορίου και του -ΟΗ του 4ου ατόμου άνθρακα του άλλου μορίου.
Μόνη της ή με άλλες ενώσεις δημιουργεί τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών.

KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

 Στα τρόφιμα,παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά),υπάρχουν και υδατάνθρακες που στην πραγματικότητα δεν πέπτονται από τον άνθρωπο και δεν έχουν ουσιαστική θρεπτική αξία.
 Στις μη πεπτόμενες φυτικές ίνες συμπεριλαμβάνονται και πρόσθετα τροφίμων όπως
• φυσική φυτική κυτταρίνη χωρίς καμμία τροποποίηση,
• φυσική φυτική κυτταρίνη τροποποιημένη (πχ. μικροκρυσταλλική, καρβοξυ-, ή μεθυλο-κυτταρίνη,
• φυσικά τροποποιημένα ή μη κόμεα,
• συνθετικά υλικά όπως μεθυλο-βινυλαιθέρες του μηλικούοξέος κλπ).
 Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν πέπτει την κυτταρίνη και ημικυτταρίνη, γιατί δεν διαθέτει β (1 - 4) γλυκοζιδάση (κυττάση), το ένζυμο δηλαδή που υδρολύει τους β (1 - 4) γλυκοζιτικούς δεσμούς, με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα μόρια της γλυκόζης στην κυτταρίνη και ημικυτταρίνη.
 Πρόσφατα δίνεται μεγάλη σημασία στις μη πεπτόμενες φυτικές ίνες, γιατί θεωρείται ότι σχετίζονται με την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και με διάφορες ασθένειες αυτού.
 Aπό παλαιά ήταν γνωστό ότι οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την απέκκριση από το έντερο. Aυτό γίνεται γιατί αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προκαλούν μεγαλύτερη μηχανική πίεση στον πρωκτό, οπότε δημιουργείται ευκολώτερα ο αντανακλαστικός μηχανισμός εκκένωσης. Aυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία τα κόπρανα περνάνε από το παχύ έντερο, διατηρούν συγχρόνως και μεγαλύτερη περιεκτικότητα νερού, αφού είναι μειωμένη η απορρόφηση νερού από το παχύ έντερο. Έτσι, διευκολύνεται η απέκκριση των κοπράνων. Οι φυτικές ίνες έχει βρεθεί ότι έχουν ακόμα πολλές ευεργετικές φυσιολογικές δράσεις για τον οργανισμό, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:
• Δρουν κατά της διάρροιας, γιατί κάποια από τα συστατικά τους (πχ. πηκτίνες) αφ’ ενός μεν καλύπτουν τις περιοχές του εντέρου που έχουν προσβληθεί από φλεγμονή, αφ’ ετέρου υφίστανται ζυμώσεις που τα προϊόντα τους εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών (Γιαυτό άλλωστε αποτελούν και συστατικό φαρμάκων κατά της διάρροιας).
• Αναπτύσσουν ευεργετική δράση κατά τοξικών συστατικών της τροφής, γιατί συνδέονται με πολλές ουσίες που έχουν τοξική δράση για τον άνθρωπο (δεσμεύουν και ελαχιστοποιούν τις επιβλαβείς τους δράσεις).Ευεργετικές φυσιολογικές δράσεις φυτικών ινών.
• Παρουσιάζουν ευεργετική δράση στους διαβητικούς, αφούτροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει στους διαβητικούς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τις ανάγκες τους σε λήψη διαβητικών φαρμάκων και ινσουλίνης.
• Έχουν ευεργετική δράση έναντι των αιμορροϊδων, γιατί τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δρα θετικά και στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία αυτών.
• Δρουν αποτρεπτικά στο σχηματισμό λίθων στη χολή, δεσμεύουν κάποια χολικά άλατα από αυτούς με αποτέλεσμα να αυξάνει η διαλυτότητα της χοληστερίνης στη χολή, και να μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμούλίθων, αφούη χοληστερίνη δεν επικάθεται αδιάλυτη στους λίθους , στους οποίους αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά.
 Ευεργετικές φυσιολογικές δράσεις φυτικών ινών:
• Μειώνουν στο αίμα τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, αφού κάποιες φυτικές ίνες δεσμεύουν μαζί με τα χολικά άλατα και λιπαρές ύλες (χοληστερίνης και τριγλυκερίδια), με αποτέλεσμα να αποβάλλονται με τα κόπρανα και να μειώνονται τα επίπεδά τους στο αίμα.
• Δρουν ευεργετικά κατά των ερεθισμών του εντέρου, αφού διάφορα συστατικά των φυτικών ινών (όπως τα κόμεα) επικαλύπτουν περιοχές του εντέρου που έχουν ερεθισθεί και δρουν κατευναστικά και καταπραϋντικά.
• Σήμερα πιστεύεται ότι οι φυτικές ίνες με τη διευκόλυνση που παρέχουν στην απέκκριση από το έντερο, έχουν ανασταλτική επίδραση στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών του παχέος εντέρου, ακόμη και του καρκίνου.
 Οι φυτικές ίνες, έχουν και επιβλαβείς δράσεις στον οργανισμό:
• Δεσμεύουν ανόργανα και άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.
• Για παράδειγμα περιέχουν βρογχοκηλογόνες ενώσεις (goitrogenic agents) που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο θυρεoειδή.
• Επίσης σε χειρουργικές επεμβάσεις στο έντερο ή σε σoβαρές φλεγμονές απαιτείται δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές στη λήψη των φυτικών ινών.
• Η ποσότητα των φυτικών ινών που πρέπει να λαμβάνεται ημερήσια, σχετίζεται και με την κινητικότητα του εντέρου του κάθε ατόμου.
Για άτομα με μία κένωση την ημέρα, συνιστάται η λήψη 0,04-0,06 g φυτικών ινών ανά Kg βάρους σώματος, την ημέρα.
Για άτομα με δυσκοιλιότητα, συνιστάται η λήψη 0,08-0,1 g φυτικών ινών ανά Kg βάρους σώματος, την ημέρα.
Πάντως δεν είναι ασυνήθιστο διατροφές που αποτελούνται κυρίως από φυτικά τρόφιμα να παρέχουν μέχρι και 3,5 g φυτικών ινών ανά Kg βάρους σώματος.
 Επιβλαβείς δράσεις φυτικών ινών
• Απότομες αλλαγές της δίαιτας, από πτωχής σε φυτικές ίνες σε πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως διάρροια, πόνους, αέρια κλπ.
• Επίσης οι δίαιτες οι πλούσιες σε φυτικές ίνες απαιτούν και αυξημένες ποσότητες υγρών αφού οι φυτικές ίνες δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες νερού.
• Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν ληφθεί η αναγκαία ποσότητα νερού, μπορεί να παρουσιασθούν πεπτικά προβλήματα όπωςπόνοι, ερεθισμοί κλπ.
Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, που αν και τρέφονται με τροφές πολύ φτωχές σε φυτικές ίνες, εντούτοις είναι υγιέστατοι και δεν παρουσιάζεται να έχουν προβλήματα από την έλλειψη φυτικών ινών.Η εξήγηση είναι ότι στο πεπτικό τους σύστημα υπάρχει σημαντική ποσότητα από βακτήρια. Τα βακτήρια περιέχουν μη πεπτόμενες ίνες στα κυτταρικά τους τοιχώματα, και έχουν στο πεπτικό σύστημα δράση ανάλογη των φυτικών ινών.
Κάποια μάλιστα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά την ποσότητα των βακτηρίων στο πεπτικό, όπως για παράδειγμα το γάλα και τα προϊόντα του, που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ.
• Μια άλλη περίπτωση διαιτητικών ινών είναι ολιγοσακχαρίτες (παράγωγα φρουκτόζης ή γαλακτόζης, σε λαχανικά και δημητριακά) που, ενώ δεν πέπτονται και δεν απορροφώνται από το έντερο, αποτελούν τροφή για τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας, τα οποία ευνοούνται στην ανάπτυξή τους και παρεμποδίζουν στη συνέχεια την ανάπτυξη άλλων ανεπιθύμητων βακτηρίων.
Οι ολιγοσακχαρίτες αυτοί χαρακτηρίζονται σήμερα σαν πρεβιοτικά (prebiotics) και τους αποδίδονται πολλές θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τροφή στα προβιοτικά ή ευβιοτικά (probiotics), που είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, στους οποίους αποδίδονται ιδιότητες προληπτικές ή θεραπευτικές γαστρεντερικών και άλλων ασθενειών. Τα πρεβιοτικά που μαζί με τα προβιοτικά αποτελούν τα συμβιοτικά, υπάρχουν και σαν σκευάσματα ειδικής διατροφής λειτουργικά τρόφιμα φαρμακευτικά σκευάσματα.
• Πηγές φυτικών ινών είναι τα φυτικά τρόφιμα και κυρίως τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί κ.λ.π.


Εργασίες ανά ομάδα

Ομάδα Γ

8 Ομάδες-Ρόλοι 2 25 Jan 2016 14:55 2016-ΦΕΒ-25, 23:59
7 Γνωριμία-Εξοικείωση 2 25 Jan 2016 14:33 2016-ΦΕΒ-25, 23:59

Θέματα εργασιών

Θέμα εργασίας Ανάθεση Κατάσταση Προτεραιότητα Δημιουργία Ολοκλήρωση Υπεύθυνος
8 Ομάδες-Ρόλοι 2 b1t1 b1t2 b1t3 b1t4 b1t5 b2t1 b2t2 b2t3 b2t4 b2t5 b2t6 b3t1 b3t2 b3t3 b3t4 Open Κοινή 25 Jan 2016 14:55 2016-ΦΕΒ-25, 23:59 billpitsbillpits
7 Γνωριμία-Εξοικείωση 2 b1t1 b1t2 b1t3 b1t4 b1t5 b2t1 b2t2 b2t3 b2t4 b2t5 b2t6 b3t1 b3t2 b3t3 b3t4 Open Κοινή 25 Jan 2016 14:33 2016-ΦΕΒ-25, 23:59 billpitsbillpits

Κανόνες Συμπεριφοράς-Βαθμολογία

Οι εργασίες μας 2014-2015


Δημοφιλείς εργασίες 2014-15


Θεατές

MarcusBergMarcusBerg
GBASGBAS
billman2billman2
forgivenforgiven
claireMakclaireMak
PetranthemanPetrantheman
EgwEgw
ORIGINAL21ORIGINAL21
billpitsbillpits
mpampis tanaliasmpampis tanalias
hi im jimmyhi im jimmy
truepanostruepanos
maurigata2maurigata2
nicktronnicktron
Heisenberg_The_CookHeisenberg_The_Cook
RominaPowerRominaPower
TheodpanTheodpan
to gatoskuloto gatoskulo
giota98smile giota98smile
Kwnna PanKwnna Pan

... and more

Watch: site | category | page

Ετικέτες σελίδων


It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.

It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.

It seems you have no tags attached to pages. To attach a tag simply click on the tags button at the bottom of any page.


Κοινωνικά δίκτυα

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License